Friday, December 10, 2010

The letter of death

Maaf tajuk bagi entry kali ini berbahasa inggeris. Sebenarnya tajuk ini sama dengan tajuk filem dari negara Thailand yang sempat ditonton semalam. Apa kaitan filem ini dengan entry ini? Ada. Banyak kaitannya kerana ia melibatkan pemikiran kita sebagai umat Islam.

The Letter of Death menceritakan bagaimana sekumpulan sahabat mati seorang demi seorang selepas menerima sepucuk surat yang meminta mereka untuk mengisi silang kata dan membuat salinan surat tersebut kepada orang ramai. Jika dia tidak berbuat demikian maka dia akan mati.

Itu serba sedikit sinopsis cerita The Letter of Death. Sekarang kaitan cerita filem dengan dunia realiti. Dua hari lepas saya menerima dua sms dari dua orang yang berbeza. Seorang kawan dan seorang lagi  sepupu.
Walau sms tersebut berbeza namun maksudnya tetap sama.

Sms 1:
" *Kalimah Allah yang ditaip mengunakan simbol2* sebarkan kalimah Allah ini kepada 10 orang Islam. InsyaAllah dalam masa 2 hari anda akan menerima khabar baik dan rezeki anda sentiasa masuk, tetapi jika anda ingkar dan tidak menghiraukan sms ini anda akan mendapat musibah besar selama 5 tahun. Demi Allah ini amanah. Allahuma inni as aluka rahmatan min indika tahdi biha qalbi, watajma' u biha shamli, wataruddu bihal fitnata anni...Doa Nabi Muhammad SAW.
  Kirim ke 10 orang, insyaAllah 2 jam kemudian kamu akan mendengar khabar baik dan dan mendapat kebahagiaan. Demi Allah ini amanah dan jangan dihapus sebelum disebarkan!! "

Sms 2:
"Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ya Malik Ya Qudus Ya Salam Ya Mu'min Ya Muhain Ya Aziz Ya Jabbar Ya Mutakkabbir...kirimlah kepada 9 orang asma Allah ini. InsyaAllah kamu akan mendapat berita baik. Esok siapa yang tidak menghiraukan akan mendapat nasib buruk selama 6 tahun. Dalam waktu 1 jam anda akan mendapat rezeki yang tiada tara jumlahnya. Jangan dipadamkan. Demi Allah ini amanah dan jangan dihapuskan sebelum dikirimkan kepada 9 orang."

Dua sms yang berbeza tapi punya maksud yang sama. KHURAFAT! Ya itu jawapan yang tepat bagi menggambarkan dua sms ini. Entah di mana silapnya masyarakat Islam suka membiarkan pemikiran mereka dipenuhi perkara-perkara tahyul. Mempercayai bahawa sekiranya mereka tidak memenuhi permintaan sms tersebut maka mereka akan ditimpa musibah tanpa memikirkan sekiranya mereka memenuhi permintaan tersebut maka mereka telah membuat dua dosa. Pertama, mempercayai kuasa lain selain kuasa Allah dan kedua menarik orang lain untuk melakukan perkara yang sama.

Khurafat (Arab: خرافة‎) ialah kepercayaan karut atau tahyul yang diada-adakan berpandukan kepada perbuatan-perbuatan dan kejadian-kejadian alam yang berlaku. Amalan khurafat biasanya melibatkan perbuatan, cerita atau ungkapan yang boleh membawa kepada kepercayaan terhadap suatu kuasa selain Allah SWT.

Sms ini adalah salah satu contoh perbuatan khurafat. Menakutkan orang dengan kalimat kematian sekiranya permintaan tidak dipenuhi dan memberi kata manis sekirnya permintaan dikabulkan. Bagi yang lemah pegangannya sudah tentu mudah terpengaruh dengan perkara tersebut.

Berdoalah semoga kita dijauhkan dari perkara ini. Ingatlah bahawa tiada kuasa yang mampu memberi nasib baik dan buruk kepada manusia melainkan Allah. Setiap yang menimpa kita adalah ujian tidak kira perkara baik atau buruk. Jadi mohonlah petunjuk Allah. Sesungguhnya kita hanya hamba Allah yang lemah.

No comments: